Kosta Boda Art Hotel!
Den 27 Juni 2009 står Kosta Boda Art Hotel klart - En skapelse i glas och sten som inte liknar något annat du sett förut. Med hjälp av Glasrikets kända konstnärer har hotellet inretts med färgstark formgivning och installationer. Bland annat en bar i glas och en pool med undervattenutställningar som självklart även är till för avkopplande bad.
Baren i glas, Foto: Kostabodaarthotel
Glaspoolen, Foto: Kostabodaarthotel
Runt hotellet finns mycket att göra. Varför inte shoppa runt på Kosta Outlets alla butiker?
Älgsafari i Smålandet
Ett populärt utflyktsmål och rastplats är "Älgsafarin i Smålandet".
Här kör du med egen bil i ett stort älghägn och en nyöppnad Bisondal.
Längs en 3 km slingrande skogsväg får du uppleva skogens konung på MYCKET nära håll! :)
Glöm inte kameran för här är det Älggaranti!
Smålandets Gård har anor från 1700-talet, med en naturskön omgivning. Här kan du njuta av en nygräddad våffla eller något annat hembakat från Café Smålandet, medan barnen leker med gårdens getter. Här finns också en souvenirbutik.
Läs mer om Älgsafarin här
Foto: Smålandet
2009 - Naturens år!
I år är det 100 år sedan Sveriges - och Europas - första nationalparker invigdes och den första naturskyddslagen antogs. Denna milstolpe för naturvården uppmärksammas runt om i landet med en mängd evenemang, guidade utflykter, konferenser med mera i såväl skyddade som andra fina naturområden.
Ett 20-tal intresseorganisationer och myndigheter samverkar kring Naturens år 2009. Det är ideella naturvården, myndigheter och turistföretag. Naturens År uppmärksammas med perspektiv på såväl historien som nutiden och framtiden.
- Symbolen för Naturens år är en fjäril med träd och människor i vingarna. Vi vill visa på betydelsen av att människan och naturen kan fungera ihop, att vi tar den hänsyn som behövs genom en aktiv naturvård och hållbart nyttjande, säger Eva Smith, vikarierande generaldirektör för Naturvårdsverket.
Fjärilen och den gemensamma webbplatsen naturensår.se ska lyfta Naturens år. Webbplatsen, som öppnar i samband med invigningen 12 februari, ska innehålla kalendarium och artiklar om natur och naturvård.
Upplevelser
En av organisationerna i Naturens år är Svenska Turistföreningen, som under snart 125 år väglett naturbesökare över hela landet.
- För oss betyder Naturens år att fler kommer att upptäcka de miljöer som är unika för vårt land. Vi tror att människor påverkas starkt av att själva uppleva naturen där den är som skörast och att det ger ett helt nytt engagemang för att skydda den för eftervärlden, säger Yvonne Arentoft, VD för Svenska Turistföreningen.
Naturskyddsföreningen, som också fyller 100 år i år, är med i samverkan kring firandet av Naturens år.
- Det har varit ett envist strävande från den ideella rörelsen att skydda naturvärden under 100 år. Vi har haft stora framgångar med havsörnen och pilgrimsfalken och varje kvadratkilometer som skyddats är en seger. Men värdefull natur hotas fortfarande så arbetet med att skydda områden och arter måste stärkas, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Naturens år kommer att speglas i utställningar på Skansen och Naturhistoriska Riksmuseet. Riksutställningar planerar att turnera i landets skolor och naturum. Utställningarna görs i samarbete med Naturvårdsverket.
Höjdpunkter under Naturens år
Naturens år kommer att uppmärksammas hela året med aktiviteter av organisationerna. För den intresserade allmänheten blir det störst utbud under senvåren - sommaren - tidig höst. Många guidade utflykter förbereds.
Nationalparkernas dag 24 maj. Det är då är exakt 100 år sedan riksdagen beslutade om de första nio nationalparkerna. Det kommer att firas i såväl svenska som andra europeiska nationalparker, samt i andra fina naturområden. Vandringar, båtfärder, kolbullar med mera.
Hela sommaren. Utställningar på Skansen, Naturhistoriska Riksmuseet, Vandringar, utflykter i hela landet, såväl nationalparker som oskyddade fina områden.
Läs mer om alla aktiviteter på http://www.naturensar.se/sv/
Alla dessa ingår
I samverkansgruppen för Naturens år ingår:
Intresseorganisationer: Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF, Svenska Turistföreningen, Svenska Ekoturismföreningen, Studiefrämjandet, Svenska Botaniska Föreningen, Sveriges Kommuner och Landsting.
Myndigheter: länsstyrelserna, Naturvårdsverket, , Miljödepartementet, Naturhistoriska riksmuseet, Riksutställningar, Riksantikvarieämbetet, ArtDatabanken, Centrum för naturvägledning.
Övriga: Kungl. Vetenskapsakademien, Skansen, Stiftelsen Tyrestaskogen, Upplandsstiftelsen, Skärgårdsstiftelsen, Västkuststiftelsen.
SLUT KÄLLA
På HIttaupplevelse.se finner du också en del naturupplevelser
Bäversafari med kanot
Har du någonsin inspekterat ingenjörkonsten hos en bäverdamm?
Följ med på en spännande resa i en svensk skogssjö och se bävern arbeta vid sin hydda i skymningen.
Läs mer här om bäversafarin
Enduro-Safari på Gotland!
Tycker du att tjusningen med motorcyklar är frihet? Att kunna sticka iväg på hojen längs vilda stråk, smyga runt på mindre vägar och upptäcka platser som inte så många känner till? Bär du på ett frö av upptäckarlust? Undrar du alltid vad som finns bakom nästa kurva? Är du nyfiken på Gotland och längtar till vidsträckta stränder, raukar och mysiga skogsgläntor? Om du dessutom gillar grus, tallbarr, sten, sand och ringlande bäckar; då kommer du att älska att få åka runt på Enduro-Safari med Bertil Marcusson!
Längs slingrande grusvägar tar du dig runt på ett Gotland få har sett. Turen innehåller naturscener, motorcykelåkning, glada kamrater och äventyr. Du får tillfälle att testa lite körteknik anpassat efter din egen nivå.
Läs mer här
Bilden: "Berra sadlar om", Foto: Roger Schederin
Älgen Anders får leva!
Foto: Skånes Djurpark
Naturvårdsverket har nu beslutat att älgen Anders, som irrade runt i Malmö i somras, får stanna kvar i Skånes Djurpark. Det var efter många turer och lång beslutstid som det glädjande beskedet kom till djurparken.
Vi är oerhört glada för beskedet, säger Camilla Jönsson, djurparkschef. Anders är ett mycket positivt tillskott till vår älggrupp och det är väldigt skönt att vi nu vet att han kan stanna.
Det var den 1 juli förra året som älgen Anders hittades förvirrad, stressad och vilse inne i hamnkvarteren i Malmö. Djurparkens djurförman Johan Lindström kontaktades av polisen för att hjälpa till att fånga in honom. Anders sövdes ner och fördes sedan till Skånes Djurpark för att få kvickna till i lugn och ro.
Eftersom det hela skedde utanför jakttid tillhörde Anders staten. Skånes Djurpark ansökte därför hos Naturvårdsverket för att få ha kvar älgen, vilket nu alltså har beviljats.
Anders mår alldeles utmärkt idag, han trivs i flocken och här hos oss, säger Johan Lindström, djurförman. Tack vare att han var så ung när han kom till oss, har han anpassat sig väldigt bra till livet här.
Beskedet om älgen Anders firar djurparken under sportlovsveckan, den 14-22 februari, med aktiviteter på hjorttema som kul tipsrunda och utställning om Nordens hjortdjur och alla som vill får tillverka ett eget smycke av hjorthorn. Dessutom får de barn som handlar för minst 50:- i shopen en liten älgpresent.
Vill du få uppleva att se Anders "livs levande" får du besöka Skånes Djurpark som har öppet varje dag hela året. Just nu är entrén öppen kl 9-15 och man får gå kvar i parken till kl 17.
Länk till Skånes Djurpark
Hyr en badtunna!
Vet du inte vad ni ska hitta för en upplevelse till exempel till din kill/tjejkväll, möhippan, svensexan, festen, nyårsfirandet, konferensen, firmafesten eller företagsarrangemanget?
Varför inte hyra en badtunna?
Läs mer här
Upplevelser ger mer lycka än prylar!
I studien fick deltagarna skriva ner reflektioner och svar på frågor om färska köp de gjort. Resultaten indikerade att upplevelser gav större lycka både när köpt åt sig själva respektive åt andra. Upplevelsere gav mer lycka oavsett hur stor summa det handlade om och oberoende av vilken inkomst konsumenten hade.
Läs mer om undersökningen här
Rid Islandshäst i Ammarnäs!
Foto: Ammarnäsfjällens Islandshästar
På cykel Jorden runt!
På “The Lost Cyklist” kan ni läsa om Lars cykelturer och även se på bilder samt på kartor som visar hur han cyklat genom åren. Vill ni prenumerera på hans dagböcker ifrån pågående resa så kan ni anmäla er på hemsidan.
Lars har på 3 år cyklat i 49 länder - 4000 mil! Ett äventyr som inte många provat på. Så följ hans resor och var med om hans upplevelser!
The Lost Cyclist - Jorden runt på cykel
En annan äventyrare på cykel är Stellan som ni kan läsa om på hans hemsida sandstorm.se och Daniel som ni finner på Scutisorex.se
Upplev björnsafari i Hälsingland!
Stående brunbjörn i Hälsingeskog. Foto: Håkan Vargas ©
Brunbjörn lunkar fram i mossen i Hälsingeskog. Foto: Håkan Vargas ©
Du som en gång vill se vilda björnar, kom med till björnarnas berg under april - okt så får du en unik möjlighet att komma brunbjörnen ända in på livet.
Du studera djuren från bekväma gömslen! Alla upplevelser utgår från Vargas Vildmarkslodge där du bor komfortabelt mitt inne i "Björnlandet".
Mer info om upplevelsen här!
Isklättring - En hal upplevelse!
Ett alternativ till vanlig klättring så här vintertid är isklättring. En "gnistrande" upplevelse uppför blanka isväggar.
Vill man testa detta bör man ha tillgång till en erfaren guide. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av klättring men kom ihåg att det är en väldigt fysiskt krävande aktivitet.
Foto: Åsa Kjellgren och Jonas Persson
Mer info på Hittaupplevelse.se (Under "Äventyr")
Avancerad forsränning!
Fotografer: Åsa Kjellgren och Jonas Persson
Hisnande, härlig upplevelse
Men med en erfaren forsränningsguide i båten kommer du säkert nerför även om det händer att man drattar överbord.
Är detta inget för dig kan du alltid ge bort en häftig forsränningsfärd till din kompis, till möhippan, svensexan, födelsedagspresent eller varför inte 50-årsdagen?
Mer info på Hittaupplevelse.se
Naturfotokurs - En upplevelse man minns!
Plats: Café Zanzibar, Tjuvkil, Bohuslän
Foto: Nordlie Katrin, Bilden: Annelie och Rajat
Din kursledare blir Gert Olsson, Naturfotograf, inNature West
Naturfotograf sedan 15 år.
Kursen är uppdelad i 2 steg med början den 8 maj 2009
Mer information får du här
Samernas nationaldag - 6 februari
CITAT: Wikipedia Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Samernas_nationaldag
"Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att fira minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. "
Det är vanligt att tro att alla samer är renskötare, men även historiskt har stora delar av samerna levt på fiske eller andra näringar. Idag lever en del av samerna på turism, men den allra största majoriteten arbetar med samma typ av arbeten som övriga befolkningen. Samer har rösträtt i Sametinget, som har en del kriterier uppställda för hur en same ska definieras. Flest samer bor i Norge, ungefär 50 000. I Sverige finns ungefär 20 000, i Finland 6 000 och Ryssland 2 000 samer. Eftersom inte alla samer är upptagna i sametinget är det svårt att säga var i Sverige de flesta samer bor. Vissa hävdar att de flesta bor i Stockholm, därför sägs det ibland skämtsamt att Stockholm är Sveriges största sameby."
SLUT CITAT
Apropå Stockholm:
Tänker på Samen som var i Stockholm för första gången i sitt liv. När han kom hem frågade de andra samerna hur det hade varit. Då svarade han: "Jag vet inte. Det sprang människor åt alla håll - jag visste inte vilken jag skulle följa....
Stockholm - Sveriges största sameby? :)
Skulle du vilja få en samisk upplevelse? Kika in på Hittaupplevelse.se