Idre Fjäll - Med barnen i fokus!

En fjällsemester med massor av sol, skratt och snö.
Livet är ett lek och ett äventyr och bjuder på både skratt och snö. I alla fall på Idre Fjäll.

42 färgglada nedfarter
Samlat runt en topp sträcker backarna ut sig så att du kan skida ner i alla väderstreck. Det betyder att du själv väljer huruvida du vill ha solen i ryggen eller solsken i blick. Med 42 nedfarter i alla svårighetsgrader finns skidåkning för hela familjens önskemål. Liftsystemets 32 liftar gör att du enkelt och snabbt kommer till dina favoritbackar, utan trista transportsträckor.
För alla bräd- och skidåkare som gillar hopp, rails, corners och tabletops finns två Dreamparks, den stora parken och en juniorpark. Dessutom finns en halfpipe som gör sig lika bra både på dagtid som på kvällstid tack vare den skuggfria belysningen.


Ny 6-stolslift
En ny sexstolslift kommer att ta er snabbt upp till nya toppen av nordsidan.

Foto Idre Fjäll


Barnens backe
Längs Askelands skogsbana möter du busiga renar, jättetroll och andra roliga överraskningar. Inte många stavtag bort finns ett stort nybörjarområde som lämpar sig fint för lite ostadiga ben. Här lär skidskolan ut de ädla skidkonsterna till en ny generation. Skidskolan bjuder även på mycket kul och är en perfekt plats att hitta nya kompisar på.

Foto Idre Fjäll


På längden
För den som vill njuta skidåkning på tvären finns 55 km preparerade längdspår i vacker fjällmiljö och varierande terräng. Sammanlagt finns c:a 13 km elbelysta spår.

 Mat och nöje
 
Restaurangutbudet är gott, och brett. Vad sägs om mättande frukostbufféer, pizza, pasta, gourmetmiddagar, fondue, lokala specialiteter och smakrika temakvällar?
En perfekt avslutning på skiddagen är after ski. Det finns många ställen att välja mellan. Sjung ikapp med ett liveband eller slappna av i en skön fåtölj framför brasan. För barnen finns barnens egna, föräldrafria after ski.
Den som vill och orkar skaka loss benen kan göra det på nattklubben Utsikten. För de minsta anordnas knattedisco minst en gång i veckan.

 Sport och lek
 
I Sporthallen finns den populära badavdelningen, med en stor pool, en relaxpool och Barnens badland. Här finns även bowlingbanor, ett arkadspelrum, ett gym och en golfsimulator.

Kan det bli bättre?
Avstånd från:
 Stockholm 46 mil
 Göteborg   58 mil
 Malmö       87 mil


Upp i det blå!

Luftballong är ett "himla" fint sätt att transportera sig mellan molnen och över stad och landskap. Tyst som en svävande hök glider man fram över folk och fä.

En upplevelse som alla borde få ta del av någon gång i sitt liv.

Undrar om det skulle vara möjligt att ge sig iväg med en luftballong jorden runt?

Kanske någon redan har gjort. Ingenting är ju omöjligt, det tar bara lite längre tid.


Personlig guide i Peking

Att ha en egen guide är ett oslagbart sätt att uppleva en ny stad.

Då slipper man åka med en stor turistgrupp och får samtidigt hjälp med allt det där krångliga som man gärna slipper. Man kan få hjälp med att hitta underbara lokala restauranger och få smaka den riktiga genuina kinamaten. Man behöver ju inte heller följa något fast schema utan kan göra vad som faller en in.
Guiderna brukar också kunna komma med bra förslag eftersom de oftast kommer från Peking själva, eller har där bott där länge.

Ni kommer att få en mycket bättre upplevelse i Peking med en egen personlig guide.

Mer info på Hittaupplevelse.se

Foto: Mittens Rike, Guiden April


Själv har jag ganska dåligt lokalsinne. Om några tiotalet år behöver jag väl en egen guide för att hitta i min egen lilla by på några hundra invånare.

Men en egen guide hade varit fint som snus om man besökte Stockholm till exempel.
Finns det personliga guider att hyra i vår vackra huvudstad?
Jo, det finns det nog

Fast det är ju inte så farligt att virra bort sig i Stockholm som i Peking. I Stockholm kan man ju i alla fall göra sig förstådd....


En underbar natt för två!

Jo, vem vill inte ha det. Och om man kan, varför inte ha det på ett slott?
Och går du i giftastankar så vad kan vara bättre än att gifta sig här?

På Tjolöholm erbjuds boende för en natt, weekend eller veckovis. Man kan boka romantiskt arregemang med champagne, frukt, choklad och blommor.

Den pittoreska Grindstugan är Tjolöholms mest exklusiva svit med öppen spis och utsikt över strandängarna. Gemaket i Storstugan har ett stort badrum med träbadkar. Här kan du tända levande ljus och koppla av i badet. I Allmogebyn finns möjlighet att bo i hus med egen trädgård. Inredningen går i  genuin sekelskiftsstil med himmelsäng, kakelugn och vedspis.

Visst låter det trist, urtråkigt och alldeeeles undeeeerbart!
CITAT Askungen

Som vanligt kan du läsa mer om Tjolöholms Slott på http://www.hittaupplevelse.se/ under "Kropp & Själ" och "Smak"

Foto: Tjolöholm Slott (Grindstugan,Tjolöholms Slott)


Paddla kanot i Skåne eller besöka en Samisk fjällgård?


Foto: Kanotcentralen


Låter fint båda två i mina öron.
För länge sedan var jag och vandrade på Kungsleden med en vän. Det var otroligt vackert..och ensligt. Vi såg inte en enda människa på en hel vecka. Det var på 70-talet.
Men vilken natur! Så storslagen och underbar. Så fjärran från Skånes och Hallands platta slätter. För en annan åkersork som undertecknad var det en hisnande upplevelse. Det högsta berg jag sett innan var Hallandsåsen och Söderåsen, ja, Kullen får väl räknas dit.
Tyvärr missade vi att besöka någon sameby. Kan inte minnas att det stod något om dem i turistbroschyrerna heller....

Kanotpaddling däremot har det blivit ett antal gånger. Alltid lika rogivande att paddla fram längst en stilla ringlande flod. Stanna till vid en strand, plocka fram picknickkorgen, frallorna och kaffet.

Visst smakar kaffe som bäst ute i naturen?

Tycker också att mat smakar gudomligt ute i buschen..med vissa undantag.

Minns en gång, en sommar, en blöt sådan. Vi hade slagit läger och kokat soppa. Runt omkring oss fanns det miljarder knott. De var överallt, även i soppan.
Har ni ätit knottsoppa någongång? Inget jag rekommenderar men fullt ätbart. Man får inte vara knusslig när man lever vildmarksliv!

Hela familjen tillsammans....

Foto: Kanotcentralen

Blir du sugen på ovanstående upplevelser finner du dem på http://www.hittaupplevelse.se/
Bara ett tips! -;

Res med motorcykel i Himalaya!

Välkomna Himalaya Bike Tours


Foto: Himalaya Bike Tours

Tänk att få glida fram på en motorcykel längs Indiens och Nepals vägar, genom byar, djungel och mindre städer. Få skåda Världens högsta snöklädda bergstoppar. Visst låter det helt otroligt spännande och underbart? Man lovar inte att resan är en dans på rosor, men man lovar dig ett äventyr och en resa du aldrig glömmer!

Via vår partner Himalaya Bike Tours kan du också få uppleva det. Kom in på Hittaupplevelse.se och läs mer om dem


Timmerflotte på Klarälven och linbana över Brattforsen!

Välkommen "Vildmark i Värmland"!


Foto: VTR/Vildmark i Värmland

Senaste partner som valt att medverka på Hittaupplevelse.se är "Vildmark i Värmland" som erbjuder Timmerflottning på Klarälven och linbana över Brattforsen bland många aktiviteter.


Foto: VTR/Vildmark i Värmland

Så många fantastiska upplevelser och upplevelseföretag det finns där ute i vårt vackra land. Söker dagligen efter nya partners men har inte ens hunnit skrapa på ytan...

Det tar tid att bli Sveriges största upplevelseförmedlare, men tid är det enda jag har gott om så det är lugnt.

Men det är otroligt inspirerande att läsa om alla dessa entreprenörer som har så mycket fint att erbjuda upplevelsetörstiga Svenskar!

Älgsafari i Bergslagen


Foto: Roine Magnusson ©
     


Bergslagen är ett av Sveriges vilttätaste områden där skogens konung älgen lever i sitt naturliga tillstånd. Följ med den erfarne guiden Marcus på en resa i älgens värld, en unik chans att möta dessa mäktiga djur i sitt vilda tillstånd.
Marcus Eldh som driver Skogens Konung är en av Sveriges duktigaste viltguider och en hängiven förmedlare av stora naturupplevelser.
   "När skymningen faller vaknar skogen till liv och älgen reser sig upp ur sin vila för att söka föda. Då vandrar vi tillsammans på djurens egna stigar, de som leder in i den täta skogen och tar oss till älgens vardagsrum. Med stor hängivelse och kunskap lär Marcus oss om älgens liv. Han visar också hur vi kan kommunicera med älg i olika situationer med hjälp av lockrop och signaler, något som kan komma väl till hands under kvällen."
Läs mer på hittaupplevelse.se

Nära döden upplevelse?

Nu har jag börjat få lite udda mail med anledning av starten av Hittaupplevelse.se


En fråga är om jag kommer att förmedla "Nära döden upplevelser"?

Svarat skojaren att kanske inte just den formen han tänkt sig.

Man blir så trött...

Fast en upplevelse kan ju bestå av hur mycket som helst. Hela livet är ju en enda lång upplevelse! Och vem vet. Efter döden kanske det väntar en ännu längre? I en annan form, ett annat tillstånd.

Kanske kommer Hittaupplevelse.se i framtiden att bestå av upplevelser som jag idag inte ens tänkt tanken på? Det finns ju en oändlig mängd av upplevelser man skulle kunna förmedla!

Men tillsvidare kommer vi att hålla oss till dem i våra kategorier inne på sajten. Någon/några kommer kanske att komma till, men inte många.

Definitivt kommer det inte att bli någon kategori med "Nära döden upplevelser"


Rid ut i naturen

En upplevelse som jag själv fick utöva några gånger i veckan var att rida ut i naturen på min häst Garonne när hon fortfarande var i livet. Idag galopperar hon på de sälla jaktmarkernas stäpper, fri och otyglad som en vildhäst.



Som Julklapp fick min son , hans sambo och min dotter en turridning på Söderåsen. Det blev "Skogsturen "

Så här lyder beskrivningen av upplevelsen:

"Vi rider i skogslandskapet runt Kongagården. En härlig avkoppling från vardagen. Vi fikar i skogen när vi kommit halvvägs. Turen tar ca 2 timmar och passar utmärkt för dig som inte har ridit på länge. Även nybörjare kan  följa med på den här turen.. Säg till innan så anpassar vi en tur för dig som inte vill galoppera alls."

Nu är det så att min sons sambo aldrig suttit på en häst och hon är redan livrädd för vad som komma skall till våren.

Det är inte bra att vara rädd när man sitter till häst. Det är nämnligen så att hästen ser ryttaren som en flockledare och "känner" ryttarens rädsla. Eftersom "Flockledaren" är rädd för något måste det ju finnas något farligt att vara rädd för med följd av att hästen blir orolig. Då blir ryttaren ännu mer rädd varpå hästen blir ännu mer orolig!

Så det bästa är att vara lugn som en filbunke när man sitter på hästen - Vilket är lätt att säga men inte alltid så lätt att vara! :)

Hur det än går lär sambon få en riktig upplevelse!

Ni hittar mer info här om de olika turerna


Fiskeupplevelse med smak av röding



Foto: Nordicfootprints

Finns det något mer rogivande än att fiska? Knalla runt i gammelskogen och plocka svamp eller bär, vandra uppe i fjällen med flera är nog lika rogivande men knappast mer..


Flugfiske är inte helt enkelt. Det krävs lite övning för att "flugan" ska sväva över vattenytan för att bli helt oemotståndlig för laxöringen under ytan.

Vi har fått en ny partner nu som håller just kurser i flugfiske med tillhörande vedeldad bastu.

Upplevelsen finner du på www.hittaupplevelse.se
Leta efter en röding....


Själv bor jag i "Laxastaden". Samma lilla by som en viss medverkande domare i TV-programmet "På spåret"

Ser ofta tappra fiskare som står invid Lagan slingrande vattenstråk. Ibland så tätt packade att det inte går in en lax emellan dem!

Fast de idkar ju inte flugfiske då....

Mer om vår "laxastad finner du på www.laholm.se

//Carl


Endast i nyktert tillstånd

Har alltid längtat efter att få spaka en helikopter alldeles själv och jag väntar fortfarande på någon partner som är sysselsatt med att surra omkring i dessa små fantastiska maskiner! Finns du där ute så har vi plats för dig på www.hittaupplevelse.se!

"En helikoptertur bör och ska alltid ske i ett helt nyktert tillstånd." Så står det på en arrangör av denna upplevelse.  Det gäller ju både piloten och kunden får man hoppas! :)

Jisses vad man skulle "snurra" till det annars.


Fast om jag någon gång få chansen att "ratta" en helikopter kommer jag att krypa längst trädtopparna. Och så nära marken det går. Är nämnligen flygrädd!

Men oj vad kul det ser ut!

Carl den flygrädde

Björn VS Ferrari

Hur mäter man en upplevelse i pengar? Det beror väl på individens tycke och smak.

Fick ett mail där man tyckte att priset för att skåda Björn i det vilda var alldeles för högt. Antar att personen i fråga själv bodde i någon Björntätt område och själv såg Björnen varje dag när han var ute och rastade hunden.

Själv får man bege sig till någon sydlig djurpark där allt man ser är ett par deprimerade Björnar som mest ligger och dagdrömmer. Antagligen drömmer de om lingonröda tuvor och gammelskogarnas milsvida strövområden.

Så vad är då ett par tusen eller tre för att få skåda en livs levande Björn bara några meter från dig? Dessutom så varar denna upplevelse en hel dag...

För samma summa + en tusenlapp till kan du istället provköra en Ferrari i 30 minuter.

Spänning, och en härlig upplevelse får man säkert i båda fallen....

Du hittar båda upplevelserna på www.hittaupplevelse.se

Upplev apan i dig

En upplevelse som många finner himla trevligt är det här med äventyrsbanor där man kan få testa sina gränser, få massor av skratt och kittlande upplevelser. Hos en företagare i södra halland finns bl a en 90 m lång (!) linbana, stolphopp från 8 m, ett 16 m högt "klätterträd", "och Jakobs stege" på 12 m...

Just det här med klätterträd får en att minnas sina lyckliga barnastunder. Vig som en  apa klättrade man runt i trädkronorna och svingade sig i hamparepen mellan grenarna, lycklig som en ...ja, just det. En apa!


Antar att det än idag hos oss vuxna individer sitter några klättergener. Men i dag kallar vi det för "Teamwork" eller andra vackra ord.

Men man kan kalla det vad man vill - vi har alla en apa inom oss...Och frågan är om vi inte är extra glada och lyckliga när vi fria som aporna kan svinga oss i lianerna som Tarzan själv?

//Apan Carl

Årets Julklapp 2008 - En upplevelse

Som de flesta känner till blev 2008 års julklapp en upplevelsepresent.


Nu skulle man byta ut alla traditionella klappar som rakapparater, slipsar, massagestolar/stavar, kläder, strumpor, hushållsredskap, chokladaskar, små tomtar i porslin och annat krimskrans mot små vackra presentboxar som innehöll någon fantastisk upplevelse som skulle ge en ett minne för livet istället för ännu en onödig pryl som samlade damm i bokhyllan.


Själv blev jag glad som en tomte nä jag hörde att upplevelser var årets julklapp.
Mest med tanke på att min nya sajt www.hittaupplevelse.se just innehöll sådana, om än inte så många ännu.
Nu skulle både kunder och partners välla in...trodde jag. Men döm om min förvåning när ingen, jag menar ingen hörde av sig!

Nu är ju hittaupplevelse.se ett långsiktigt projekt med visionen att bli Sveriges främsta upplevelsesajt så småningom så det är ju ingen fara på taket. "Time is on my side" Men lite snopen blev man ju.


Fast jag kan inte sluta fundera på hur det gick det här med julklappar med upplevelser?

Tänker tanken att moster Olga, 78 år fick en present där hon får åka iväg och prova på forsränning! Kan tänka mig att hon fick något vettskrämt i blicken..

Eller kusin Klara, som fick en turridning i present. Hon som aldrig suttit upp på en häst!

Eller morbror Olle som fick en ansiktsrengöring med tillhörande spaupplevelse. Blev han lycklig eller hade det ändå varit bättre med en rakapparat?

Men som tur är kan de ju byta ut sina presenter mot mer tilltalande. Moster Olga kanske kunde byta med morbror Olle och så vidare...:)

Det är fascinerande att se hur många företag som dykt upp för att förmedla upplevelser till hela Svenska folket. De har dykt upp som svampar ur jorden och det ska bli väldigt intressant att följa deras utveckling under året. Deras i allmänhet och min egen i synnerhet!

Och på vilket sätt kommer de att utvecklas via internet? 


Vemdalen- Vinterparadiset!


Plats: Skalpasset, Vemdalen,
Bilden: Vy över Skalpasset, Vemdalen, Jämtlands län,

Fotograf: Per Eriksson


Vemdalen ligger i Härjedalen ca 49 mil från Stockholm. Skidområdet innefattar Björnriket, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna.
Samma Skipass gäller i alla deras tre skidområden.
I Vemdalen finns 3 stolliftar, 12 bygelliftar och 15 knappliftar.
Skidor, skidåkning, utförsåkning, skidturer, längdåkning, snowboard

Snögaranti: Minst 21 nedfarter och minst 300 meters fallhöjd i hela Vemdalen ska vara öppet mellan den 18 December till den 20 April

I Vemdalen finns det 4 barnområde och skidskola. Här finns 147 restauranger och barer.
Det finns också gott om olika aktiviteter som spa, hundspann, häst- och slädturer, ridning på Islandshästar, isklättring med mera.
Om man vill kan man också få en guidad tur på fjället.

Mer information: http://www.skistar.com/vemdalen/


Välkommen till min nya blogg!



För knappt ett halvår sedan startade jag upp webbutiken www.hittaupplevelse.se  där man ska kunna söka efter upplevelser i första hand inom Sverige och övriga Norden. Men även utanför Norden.
Man kan söka efter upplevelser för att boka in åt sig själv eller köpa presentkort till upplevelser och ge bort som presentkort. Presentkorten levereras i  vackra presentboxar.




För att få hjälp med att finna alla upplevelseleverantörer och deras upplevelser/aktiviteter och för att förmedla dessa upplevelser på ytterligare ett sätt, startade jag denna blogg.

Ni får gärna ge tips på upplevelser ni själva varit med om och förmedla här på min lilla blogg. Kanske kan de så småningom hamna på Hittaupplevelse.se!

/Carl

RSS 2.0