Samernas nationaldag - 6 februari




CITAT: Wikipedia Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Samernas_nationaldag

"Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att fira minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. "

Det är vanligt att tro att alla samer är renskötare, men även historiskt har stora delar av samerna levt på fiske eller andra näringar. Idag lever en del av samerna på turism, men den allra största majoriteten arbetar med samma typ av arbeten som övriga befolkningen. Samer har rösträtt i Sametinget, som har en del kriterier uppställda för hur en same ska definieras. Flest samer bor i Norge, ungefär 50 000. I Sverige finns ungefär 20 000, i Finland 6 000 och Ryssland 2 000 samer. Eftersom inte alla samer är upptagna i sametinget är det svårt att säga var i Sverige de flesta samer bor. Vissa hävdar att de flesta bor i Stockholm, därför sägs det ibland skämtsamt att Stockholm är Sveriges största sameby."
SLUT CITAT

Apropå Stockholm:

Tänker på Samen som var i Stockholm för första gången i sitt liv. När han kom hem frågade de andra samerna hur det hade varit. Då svarade han: "Jag vet inte. Det sprang människor åt alla håll - jag visste inte vilken jag skulle följa....

Stockholm - Sveriges största sameby? :)

Skulle du vilja få en samisk upplevelse? Kika in på Hittaupplevelse.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0